joi, 24 mai 2018

Cand va intra in functiune cardul de sanatate

Publicat pe 14 aprilie 2013, in Actualitate
card de sanatate

Noua lista de medicamente compensate ar putea intra in vigoare din 1 iulie, iar protocoalele terapeutice, prin care medicii vor fi indrumati sa recomande generice, pana la sfarsitul lui 2013, a spus ministrul Sanatatii.

Nicolaescu: Noua lista de compensate, din 1 iulie; Cardul de sanatate ar putea sa functioneze in curand

 

„Am facut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un «filtru» pe această lista. (…) Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie”, a spus Nicolaescu, la „Dupa 20 de ani”.

 

Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente sa fie folosite „la nivel de generice”, a adaugat demnitarul.

 

In acelasi context, Ministerul Sanatatii va declansa o campanie de promovare a medicamentelor generice. „Oamenii trebuie sa stie ca, daca iau generic, nu dau niciun leu, iar medicamentul este foarte bun. (…) Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa avem protocale pentru primele 10 patologii”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

 

Intrebat in emisiune care mai este situatia citostaticelor, ministrul a spus ca aceste medicamente reprezinta o mai veche problema, in prezent fiind monitorizata zilnic utilizarea acestora.

 

„Citostaticele reprezinta o problema veche de ani de zile. Preturile, asa cum au fost facute in vechea guvernare, au permis exportul paralel. Zilnic, avem legatura cu comisiile de oncologie, facem redistribuiri intre spitale – pentru ca nu vorbesc unii cu altii, intrebam daca au vorbit cu Unifarmul. Nu au medicamente pentru ca nu usi fac treaba”, a afirmat Nicolaescu.

 

Cardul de sanatate ar putea sa functioneze in timp foarte scurt

 

Cardul de sanatate ar putea sa inceapa sa functioneze „in timp foarte scurt”, Imprimeria Nationala angajandu-se ca din mai-iunie sa livreze cate un milion de carduri pe luna, a mai declarat ministrul Sanatatii.

 

Nicolaescu a tinut sa sublinieze ca, de la preluarea mandatului, a facut demersuri pentru functionarea cardului de sanatate, in acest sens avand intalniri cu Casa de Asigurari, careia i-a transmis tot ce era necesar, si incheind contractul cu Imprimeria Nationala.

 

„Suntem in ultima faza de negociere a contractului cu Imprimeria Nationala, iar eu cred ca in timp foarte scurt, o saptamana, doua, trei, va putea incepe sa functioneze acest program, in sensul in care, asa cum ne-a promis Imprimeria, undeva cu luna mai sau iunie sa inceapa sa livreze cate un milion de carduri pe luna”, a explicat ministrul Sanatatii. Productia pentru toate cardurile de sanatate ar putea dura 18 luni, Ministerul Sanatatii angajandu-se sa cumpere 20 de milioane de astfel de carduri.

 

Valoarea unui card va fi de 2,2 euro, bani pe care ii va achita ministerul. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

 

Sursa: Pro TV

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2013 PascaniLive.ro