joi, 24 mai 2018

DOSAR DE POLITICIAN: Cei 8 Magnifici de la PSD, vicepreşedinţii regionali

Publicat pe 23 aprilie 2013, in Actualitate, Politica
congres psd

România este un fel de Vest sălbatic. Pistolarii cei mai pricepuţi deţin puterea. Adică politicienii. Marii maeştri în arta împuşcatului de voturi şi bani se numesc în zilele noastre baroni. Sâmbătă la congresul PSD au fost aleşi cei 8 magnifici care vor conduce regiunile ţării şi vor pregăti marea regionalizare. În ordinea numerelor de pe tricou, cei 8 vicepreşedinţi regionali ai PSD sunt: Ioan Rus în Ardealul de Nord, Gheorghe Nichita în Moldova, Marian Oprişan în Dobrogea şi Sudul Moldovei, Paul Stănescu în Oltenia, Mircea Duşa în centrul Transilvaniei şi Secuime, Mircea Cosma în Muntenia, Ion Mocioalcă în Banat şi Robert Negoiţă în Bucureşti şi Ilfov.

 

Cei 8 magnifici sunt, fiecare în parte, artişti ai politicii şi ai combinaţiilor. Fiecare în parte are dosare şi un trecut nebulos. Toţi cei 8 au fost aleşi pe sprânceană, fiind oamenii fideli ai premierului Victor Ponta.

 

Ioan Rus este asemenea vechiului sau rival Adrian Năstase, o instituţie în sine. Rus este poreclit kaiserul şi – cel mai probabil- va deveni în scurt timp guvernatorul sau preşedintele regiunii ardelene ce cuprinde judeţele din nord- vestul României. Rus şi-a început cariera în sânul Partidului Comunist, mai exact în organizaţia Uniunii Tinerilor Comunişti. Mare parte din liderii importanţi ai clasei politice de acum s-au format la şcoala UTC – alte exemple relevante ar fi Emil Boc sau europarlamentarul Cristi Preda, reformatorul de la PDL.

 

Rus este cel care a declanşat prima mare descălecare a ardelenilor la Bucureşti după anul 2000. Clujenii au invadat structurile de putere ale statului: serviciile de informaţii, parchetele, ministerele şi instituţiile guvernamentale. Kaiserul are relaţii din vechime cu fostul ministru al Învăţământului, Liviu Maior, fost lider FSN şi tatăl actualului director al SRI, George Maior. Directorul SRI, intelectual pur sânge în tradiţia şcolii ardelene, a fost promovat de “grupul de la Cluj” în 2000 secretar de stat în Ministerul Apărării, după absolvirea unor prestigioase cursuri în Statele Unite şi câţiva ani lucraţi în diplomaţie. Maior- junior a fost cel care a condus negocierile României pentru integrarea în NATO. Alţi clujeni plasaţi în poziţii cheie în aparatul de putere au fost chestorul Virgil Ardelean, păstrat în funcţia de şef al unităţii de Informaţii a Ministerului de Interne, Ilie Botoş, promovat de clujeni în fruntea Parchetului General, miniştrii Vasile Puşcaş, Vasile Dâncu, secretarul de stat Alexandru Farcaş şi mulţi alţii, necunoscuţi opiniei publice. Gruparea de la Cluj, la care se adaugă şi oamenii promovaţi de Emil Boc în timpul guvernării PDL, reprezintă cea mai extinsă reţea de influenţă şi putere din România. După aproape 10 ani, grupul de la Cluj revine în forţă în poziţiile de putere ale statului, fiind re-promovaţi de către premierul Victor Ponta din dorinţa acestuia de a contrabalansa influenţa baronilor PSD conduşi de Liviu Dragnea.

 

Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, este cel de-al doilea baron cu greutate din lista celor 8 magnifici. Gigi Nichita este amic cu Ioan Rus şi – după o perioadă în care a jucat pe mâna lui Mircea Geoană – a devenit un fidel al lui Victor Ponta. Nichita a primit de la Ponta ceea ce aştepta de ani buni: razbunarea faţa de Viorel Hrebenciuc, cel care alături de Marian Vanghelie i-a făcut mari probleme politice primarului de la Iaşi. Nichita i-a doborât toţi pionii lui Hrebenciuc din organizaţiile PSD din Moldova: judeţul Bacău este condus de Dragoş Benea în detrimentul lui Gabi Vlase – omul protejat de Hrebenciuc; la Neamţ conduce Cătălin Nechifor; la Botoşani – Andrei Dolineaschi, prieten bun cu Victor Ponta. Maestrul sforar Hrebenciuc a pierdut bătălia în Moldova. Nichita a reuşit să scape basma curată şi din scandalul Palas, după câţiva ani de controverse şi audieri la procuratură.

 

Următorul pe listă este Marian Oprişan. Cel care, în timpul guvernării din 2009, făcea o antecameră asiduă premierului de atunci Emil Boc. Oprişan este baronul prin definiţie, el este locotenentul şefului cel mare, Liviu Dragnea. Acesta din urmă a jucat o carte interesantă atunci când a decis să-l promoveze pe Oprişan şef al Asociaţiei Consiliilor Judeţene în locul său, apoi ditamai baron regional. Marian de la Vrancea, ascultător de felul sau, dar şi uns cu toate alifiile politice a fost preferat în detrimentul vocalului Nicuşor Constantinescu de la Constanţa. Dragnea a trădat astfel parteneriatul de lungă durată pe care îl avea cu băieţii de la Constanţa. Oprişan face o echipă de vis cu ministrul Dan Nica, al cărui nume este implicat în scandalul Ericsson, cu deţinătorul de dosare penale Bunea Stancu de la Brăila, dar şi cu baronetul de la Buzău – Constantin Boşcodeală. Cei 4 muşchetari vor fi primii care îşi vor băga cutiţele în spatele premierului Ponta,dacă vor simţi că acesta pierde puterea.

 

În Muntenia, PSD merge pe mâna baronului Mircea Cosma, om cu vechi ştate de plată în regimul comunist, susţinător fervent al lui Adrian Năstase. Cosma este susţinut de infrastructură economico- politică de la Prahova, ce miroase a petrol şi a combinaţii vamale. Cosma îşi pregăteşte succesiunea politică asemenea voievozilor Ţării Româneşti, el şi-a promovat fiul – pe Vlad Cosma – în funcţia de deputat. Cei doi baroni ai Olteniei şi Banatului, Paul Stănescu şi Ion Mocioalcă sunt relativ necunoscuţi. Stănescu este un bun strângător de voturi şi de bani pentru campaniile electorale. Mocioalcă are ochii albaştri şi diriguieşte comisia de apărare din Camera Deputaţilor. În final, băiatul de aur al echipei lui Ponta este Robert Negoiţă. Primarul de la sectorul 3, implicat în numeroase controverse, unele penale – altele de ordin fiscal, a fost uns oficial şef al rivalului său, Marean Vanghelie. Adică baron peste Bucureşti şi Ilfov. Asta după ce Vanghelie a fost obligat şi umilit să cedeze organizaţia Bucureşti către Ecaterina Andronescu.

 

Cam aceştia sunt magnificii PSD. Spre deosebire de personajele celebrului film omonim, cei 8 baroni nu vor veni să ne salveze din mâinile bandiţilor ci, în cel mai bun caz, ne vor lua prizonieri pentru a ne putea elibera contra unei răscumpărări consistente. Care ne va costă cam 10 ani din viaţă, cât vor sta ei la putere…

 

sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2013 PascaniLive.ro