joi, 26 aprilie 2018

Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

Publicat pe 8 noiembrie 2016, in Actualitate, Economic
gaze

În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziţia pieţei reglementate, deci pentru consumatorii casnici şi pentru cei din zona termiei (termocentrale – n.r.) cantităţile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare şi a solicitat eliminarea acestei formulări. Atunci acest articol a luat forma că doar până la 31 martie 2017 producătorii pun la dispoziţie cu prioritate. Acest lucru înseamnă piaţă liberă şi de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune preţuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce priveşte achiziţia gazelor de la producător”, a declarat Havrileţ, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, aşa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulţi consumatori vor prefera să îşi schimbe furnizorul.

„Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce priveşte tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-şi aleagă orice furnizor şi orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi preţuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta preţul plătit de populaţie.

„Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali – n.r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, preţul gazelor domestice s-a aliniat la preţul internaţional este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creştere de preţ”, a adăugat Havrileţ.

sursa: ziaruldeiasi.ro

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2016 PascaniLive.ro