luni, 19 februarie 2018

Un nou proiect de extindere şi reabilitare a infrastructurii judeţene de apă

Publicat pe 20 aprilie 2013, in Actualitate, Economic
adomnitei

Consiliul Judeţean Iaşi şi ApaVital anunţă demararea procedurilor pentru implementarea unui nou proiect de investiţii în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS MEDIU), etapa a II-a. Proiectul are ca obiectiv principal extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi, obiective care reprezintă obligaţii de conformare pentru sectorul de apă (fiind stipulate în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană).

 

„Până în anul 2016, toate comunităţile judeţului Iaşi vor beneficia de alimentare cu apă, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. De asemenea, cea mai mare parte a comunelor ieşene va avea şi reţea de canalizare. Putem reuşi acest lucru odată cu implementarea POS MEDIU II. Din punctul de vedere al sumelor alocate, este cel mai important proiect finanţat de Uniunea Europeană şi realizat vreodată în judeţul Iaşi“, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean.

 

Lucrările de investiţii din cadrul proiectului POS MEDIU II vor fi implementate în anii 2015-2020. Beneficiari vor fi aglomerările urbane din judeţul Iaşi care se încadrează în următoarele condiţii: distanţa dintre localităţi este mai mică de 200 metri sau au o populaţie mai mare de 2.000 de locuitori. Lista scurtă a investiţiilor preconizate a fi incluse în acest program, ce implică un număr de 27 de aglomerări urbane din Judeţul Iaşi, cuprinde, în principal, lucrări de alimentare cu apă, realizarea unor aducţiuni, construcţii de rezervoare, realizări de reţele de canalizare sau construcţii de staţii de epurare. Suma estimată a fi acordată Judeţului Iaşi, în cadrul POS MEDIU II, este de 200 milioane de euro.

 

„Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în Judeţul Iaşi este proiectul prin care încă o mare parte a locuitorilor Judeţului Iaşi va beneficia de apă şi canalizare la standarde europene. Odată cu acest proiect realizăm noi paşi în îndeplinirea obiectivului de extindere a serviciilor furnizate de societate, în conformitate cu politica de dezvoltare a utilităţilor publice“, a declarat Ion Toma, directorul ApaVital Iaşi.

 

În prezent, firma de apă şi canal derulează lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată, în cadrul programului POS Mediu I, proiect care a avut o valoare iniţială de 136 milioane de euro şi a inclus patru aglomerări urbane. Proiectul cuprinde un număr de 15 contracte de lucrări şi două contracte de servicii, prin intermediul cărora se realizează reabilitări de fronturi de captare, extinderi şi reabilitări de conducte de aducţiune, extinderi şi reabilitări de reţele de distribuţie, realizări de rezervoare noi şi reabilitări ale celor existente, construiri de staţii de pompare şi hidrofoare noi, extinderi şi reabilitări de reţele de canalizare, reabilitări de colectoare, construiri de staţii de epurare noi şi reabilitări ale celor existente.

 

POS MEDIU reprezintă unul din cele şapte programe operaţionale aprobate pentru România, finanţat de Uniunea Europeană în perioada 2007-2013, în cadrul obiectivului Convergenţă. Este cel mai important program de asistenţă financiară în domeniul protecţiei mediului şi continuă programele de dezvoltare a infrastructurii de mediu la nivel naţional, care au fost iniţiate în cadrul asistenţei de preaderare, respectiv PHARE, LSIF şi ISPA. Obiectivul global al POS MEDIU îl constituie protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă în România, urmărindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.

 

sursa: flacaraiasului.ro

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2013 PascaniLive.ro