joi, 26 aprilie 2018

Votul prin corespondenta poate fi utilizat doar de catre romanii care stau legal in strainatate si doar pentru alegerile parlamentare.

Publicat pe 22 aprilie 2016, in Actualitate, Politica
stampila

Esti hotarat sa votezi la alegerile locale si, pentru ca in data de 5 iunie esti departe de casa (de exemplu in concediu), crezi ca vei putea folosi votul prin corespondenta, nou introdus? Te inseli.

Votul prin corespondenta poate fi utilizat doar de catre romanii care stau legal in strainatate si doar pentru alegerile parlamentare, asa ca ai grija.

La alegerile locale nu exista sectii speciale, nu poti vota in localitatea unde te afli in tranzit, nu se poate vota in gari sau pe plaja, asa cum s-a intamplat, de exemplu, la referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Legea 288/2015 prin care a fost introdus votul prin corespondenta se refera exclusiv la cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul sau resedinta in strainatate, conform legii, si care doresc sa isi exercite dreptul de vot la alegerile generale, pentru Senat si Camera Deputatilor.

In acest caz, primul pas, extrem de important, este inscrierea in Registrul Electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta. Inscrierile au inceput cu data de 1 aprilie 2016 si urmeaza sa se incheie, cel mai probabil, la sfarsitul lunii august sau in primele zile ale lunii septembrie, in conditiile in care data alegerilor parlamentare nu a fost inca stabilita.

Ce trebuie sa fac sa votez prin corespondenta

In schimb, la alegerile locale din 5 iunie, data la care vom alege noii primari si consilieri locali si judeteni, nu vom putea vota decat in sectiile special amenajate.

Foarte important este faptul ca aceasta va fi prima runda de alegeri informatizate, cu alte cuvinte votul multiplu sau celelalte tentative de fraudare sunt excluse, datele personale ale alegatorilor fiind introduse si verificate rapid pe calculator.

Cei care locuiesc in alta localitate decat cea in care au domiciliul trecut in acte au la dispozitie mai multe variante, dupa cum precizeaza AEP in raspunsurile trimise la solicitarea Ziare.com, insa nu acesta este si cazul celor plecati in vacanta sau care locuiesc fara acte legale.

continuare ziare.com

1 Comentariu Adauga comentariu

  1. Vasia Crac spune:

    Lucrez in Africa de west, cum pot vota la alegeri? Nu avem ambasada si nici consulat! Cum putem face cu votul prin corespondenta?

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2016 PascaniLive.ro