luni, 19 februarie 2018

Tradiții strămoșești la Colegiul Unirea din Pascani.

Publicat pe 2 noiembrie 2016, in Evenimente, Festivaluri
unnamed

Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea”, Pașcani organizează sâmbătă, 5 noiembrie, 2016, începând cu ora 10.30, în Sala de spectacole a Clubului Copiilor Pașcani, Balul Bostăneilor 2016, spectacol – concurs ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție.

Evenimentul stă sub semnul promovării valorilor tradiționale ale poporului român având ca scop readucerea în atenția adolescenților dar și a publicului larg a folclorului național, ca formă de exprimare a trăirilor prilejuite de un moment sau altul al vieții unui om, formă ce trebuie să primeze în fața altor obiceiuri importate.

Tema pe care organizatorii au ales-o în acest an este dedicată tradițiilor strămoșești (mai mult sau mai puțin uitate) și va aduce pe scenă câteva dintre obiceiurile noastre importante: Botezul, Nunta tradițională de la sat, Caloianul, Drăgaica (obicei tradițional de Sânziene – 24 iunie ), Paparuda, Șezătoare, Obiceiuri cu strigoi și vrăjitoare (ca la Sf. Andrei), Ursitoarele.

Activitatea este structurată sub forma unui spectacol – concurs la care vor participa echipe de elevi din clasele a IX-a și a X-a iar momentele artistice vor fi susținute și de elevi din clasele a XI-a și a XII-a. Vor concura pentru caștigarea titlului ”Bostanul de aur” 8 echipe ce vor reprezenta clasele din care fac parte.

Probele prin care vor trece echipele vor fi cea de descriere a costumului popular într-o manieră inedită, cea de ilustrare scenică a unui obicei tradițional, cea de interpretare a unei melodii din folclorul românesc, cea de cultură etnografică, cea de prezentare a unui aranjament inedit cu și despre bostănei, aranjament care să fie specific anotimpului în care ne aflăm și cea de aducere în fața juriului a unui desert specific unei regiuni din țară noastră, desert realizat de fiecare echipă, înaintea competiției.

Dincolo de premiul cel mare pentru care se luptă toți participanții, echipele de pe locurile doi și trei vor fi premiate cu Bostanul de argint respectiv Bostanul de bronz. Toate aceste trei titluri sunt simbolice și semnifică accentul îngroșat pe care organizatorii doresc să-l plaseze pe ideea că și noi, românii, avem propriile tradiții și obiceiuri pe care merită să le sărbătorim și să le aducem în fața generațiilor ce vin, ca pe adevărate comori de spiritualitate și identitate națională. Clasele câstigătoare dar și toți ceilalți elevi participanți la competiție vor primi premii constând în rechizite școlare, materiale didactice, materiale pentru amenajarea clasei și dulciuri.

De asemenea, toți cei prezenți la spectacol, atât cei din public cât și cei de pe scenă, vor fi serviți, la finalul evenimentului, cu plăcinte calde și dulciuri, ca o marcă a ospitalității și a puterii de comuniune între oameni, caracteristici definitorii ale poporului român.

Organizatorii și coordonatorii evenimentului din acest an sunt elevii clasei a IX-a A, alături de doamna profesor diriginte Iuliana Gordin. Trebuie menționat faptul că spectacolul a fost inițiat, în anul 2006, de către doamna profesor Daniela Orășanu. Îndrumătorii claselor participante în concurs au fost diriginții acestora: profesor Anicolaesei Alexandra, profesor Bălțătescu Gheorghe, profesor Elefteriu Crina, profesor Fedeleș Cătălina, profesor Isac Adina, profesor Luchian Maria, profesor Panțiru Gabriela, profesor Petrescu Mioara.

Invitații speciali din spectacol sunt membrii Ansamblului de Dansuri Populare „ Junii Ruginoasei”, coordonat de doamna Cristina Axinia.

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2016 PascaniLive.ro