joi, 26 aprilie 2018

Locuitorii comunei ieşene Alexandru Ioan Cuza stau cu frica în sân din cauza apei învolburate ale Siretului.

Publicat pe 20 aprilie 2016, in Actualitate, Social, Stiri Pascani
raul siret

De-a dreptul hilar este faptul că Ministerul Mediului a demarat un proiect de consolidare a albiei acestui râu încă din anul 2010, dar investiţia este şi astăzi blocată, din cauza birocraţiei. Practic, lucrarea de peste 22.800.000 de lei – valoare rezultată în urma studiilor de fezabilitate întocmite acum şase ani – a fost oprită ba din cauza unor litigii cu terenuri, ba din cauza lipsei unor avize. Lovitura de graţie a fost dată însă de plecarea Guvernului Ponta, când Executivul era pe punctul de a identifica sursa de finanţare a proiectului, ce urma a fi executat în regim de urgenţă, fiind obţinute inclusiv avizele necesare execuţiei.

În ţara lui Papură Vodă, unde schimbările politice de la nivel central încurcă iţele micilor comunităţi din teritoriu, există oameni care-şi duc zilele terorizaţi de ideea că şi-ar putea pierde agoniseala de-o viaţă în faţa furiei apelor. Cu această crudă realitate încearcă să se împace şi locuitorii comunei Al.I. Cuza, care aşteaptă de ani de zile ca birocraţia să fie învinsă, pentru a putea fi reluate lucrările de consolidare a malurilor Siretului, care „muşcă” periodic din terenurile oamenilor şi-i ameninţă cu pieirea.

Ani de neputinţă şi lacrimi de disperare

Proiectul amenajării albiei râului Siret a debutat încă din anul 2010, când, prin Ordinul nr. 1770 al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ce avea să-i scape pe ieşeni de teroarea inundaţiilor. În urma studiilor, a reieşit că pentru acest proiect autorităţile centrale ar fi trebuit să aloce nici mai mult nici mai puţin de 22.814.083 de lei. Deoarece documentul aprobat la acea vreme arăta că s-a „intensificat fenomenul de eroziune a malului stâng al Siretului”, autorităţile au dispus începerea în regim de urgenţă a lucrărilor care, din nefericire, au fost blocate la scurt timp, din cauza unor terenuri aflate în proprietatea unor locuitori ai comunei ieşene Al.I Cuza. Astfel, investiţia a fost sistată datorită problemelor legate de transferul terenului din fondul forestier, aflat în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva” şi din proprietate privată, în proprietatea statului român. În acest sens, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Siret au început demersurile pentru aplicarea procedurii de expropriere pentru o cauză de utilitate publică, aşa cum este proiectul consolidării malurilor Siretului, fiind realizat un nou studiu de fezabilitate, ce avea să indice coridorul de expropriere atât pentru terenul din fondul forestier, cât şi pentru cel aflat în patrimoniul Regiei Naţionale a Pădurilor. Aşa cum se întâmplă însă în România, procedura s-a desfăşurat pe o perioadă îndelungată, noul studiu de fezabilitate primind toate avizele abia la finalul lui 2014.

continuare ziarulevenimentul.ro

 

1 Comentariu Adauga comentariu

  1. Iomut spune:

    Tot asa va arata in continuare siretu din cauza voastra NASU SI FINU care ati schimbat partidele intre voi si sfidati locuitori comunei A.I CUZA. Dece nu spui ceai facut din 2004 pana in 2016 in calitate de consiler

Adauga un comentariu

(Obligatoriu)

(Nu va fi publicat) (Obligatoriu)

© 2016 PascaniLive.ro